Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Vaartstraat nr. 1. Hoeve van het langgestrekte type, gelegen langs de straat (nok // straat); erfoprit rechts via bakstenen pijlers. Reeds vermeld in 1690, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als één volume evenwijdig met de weg en een haaks achterliggend gedeelte, op de Poppkaart (ca. 1850) op dezelfde manier weergegeven. Laag boerenhuis van drie traveeën + één opkamertravee onder zadeldak (Vlaamse pannen) met links en rechts aandaken; rechts aansluitend stalgedeelte, zadeldak met zelfde nokhoogte (Vlaamse pannen); eveneens aandak. Straatgevel vrij gesloten, witgekalkt met gepekte plint, enkele vensteropeningen zijn getoogd; stalgedeelte met gewijzigde muuropeningen. Beide zijpuntgevels in blote baksteen, verankerd en met muurvlechtingen; links met getoogd zoldervenster, voorzien van een geschilderde omlijsting. Achterliggend haaks volume niet bewaard.

Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise