is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve d'Eede
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve d'Eede
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoeve "d'Eede", naar de vroegere benaming van de Blankenbergse Vaart. Aangeduid op kaart van P. Pourbus (1561-1571); eerste vermelding in 1690, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als twee in mekaars verlengde liggende volumes, haaks op de straat, op de kaart van Popp (circa 1850) is te zien dat deze volumes aaneengesloten zijn.
Huidige hoeve bestaat uit twee losstaande, haaks tegenover elkaar geplaatste volumes op een deels verhard erf. Lage boerenwoning met aansluitende schuur is het oudste gedeelte, dat overeenkomt met de volumes op beide historische kaarten en dus minimaal tot de 18de eeuw teruggaat; haaks daarop een losstaand stalgedeelte, gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw. Boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen) en een aanbouw onder lessenaarsdak; verankerde baksteenbouw, witgekalkt met gepekte plint, rechthoekige muuropeningen met T-vensters en luiken; laag bakstenen muurtje aan erfzijde. Links van de boerenwoning een aansluitende schuur onder een hoger zadeldak (Vlaamse pannen); vermoedelijk verhoogd (zie bouwspoor in metselwerk); één korfboogpoort. Haaks op de boerenwoning, los bakstenen stalgedeelte, aan erfzijde met recente lage uitbreiding.
Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SNAUWAERT L. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zuienkerke en deelgemeenten Houthave, Meetkerke en Nieuwmunster, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL13, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)