Bloemistenhuis Van Damme

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bloemistenhuis Van Damme

Beschrijving

Voormalig bloemistenhuis, volgens de ter plaatse bewaarde koopakte gebouwd in 1931 voor bloemist Florimond Van Damme naar verluidt naar ontwerpplannen van architect De Beule uit Lokeren. Het kadasterarchief registreert de bouw van het bloemistenhuis in 1933 (ingebruikname in 1934). Florimond Van Damme bleef tot in 1947 eigenaar van de villa. In dat jaar werd het bedrijf stopgezet, waarop ook de serres verdwenen.

Villa van drie traveeën breed, voorafgegaan door een omhaagde voortuin met ijzeren voetgangershek in de as van de voordeur. De villa telt aan de straatzijde één en aan de tuinzijde twee bouwlagen. Rode baksteenbouw op gecementeerde en grijsgeschilderde plint (voorheen gevlamd en meerkleurig) onder leien mansardedak, aan de achterzijde gereduceerd tot schilddak. Nokuiteinden met bolbekroning.

Hoge uitgebouwde schouwpartijen aan de zijgevels, waaronder een bakstenen schouw op bepleisterde voluut met bolbekroning. Bepleisterde en witgeschilderde gevelaccenten, onder meer doorgetrokken lateien, tussenstijlen en zuilen. Symmetrisch opgevatte straatgevel met hoger opgetrokken centrale toegangstravee onder driehoekig fronton. Uitgebouwde halfronde portiek op zuilen voor getrapt verdiepte rondboogdeur, geflankeerd door twee driezijdige erkeruitbouwen en met bovenliggend balkon met ijzeren leuning. Bijkomende zijtoegang links, in uitgespaarde rechthoekige portiek op zuil. Rechthoekige openingen met bewaard houtwerk, onder meer schuiframen. Twee klimmende houten dakkapellen met getand kroonlijstje aan straatzijde, driehoekige dakkapel aan achterzijde. Kleine veranda toegevoegd tegen de achtergevel.

Interieur. Bewaarde binnendeuren met gestructureerd glas (bewaarde deurklink). Achterkamer met marmeren schouwmantel. Gang met originele tegelvloer en houten trap met balusterleuning en decoratief uitgesneden trappaal.

• BOGAERT E. - VAN DE SOMPEL A., Kalken van de Franse Revolutie tot de gemeentefusie met Laarne, Kalken, 1997, p. 211.

Auteurs: Verbeeck, Mieke