erfgoedobject

Hoeve en café In Mexico

bouwkundig element
ID
58134
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58134

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en café In Mexico
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en café In Mexico
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige hoeve en café "In Mexico", heden zogenaamde Mexicohoeve (zie gevelbord met opschrift naast de erfoprit aan Pennemansbaan). Volgens kadastergegevens liet cabaretier Pierre François Van de Slycke hier in 1865 een huis bouwen ter vervanging van een kleiner huis dat in 1833 aan de pas recht getrokken steenweg was opgericht. Hij was tevens oprichter van de Sint-Dionysiuskapel op het bijhorende erf aan Pennemansbaan. Café op de topografische kaart van 1893 aangegeven als cabaret "In Mexico", bleef naar verluidt bestaan tot circa 1918-1919.

Aan de straat gelegen langgestrekte hoeve met min of meer driehoekig achtererf, gelegen aan de scherpe straathoek met de Pennemansbaan. Boerenhuis en voormalig café van vijf traveeën (Pennemansbaan). Hoekhuis in verankerde baksteenbouw op een gecementeerde plint en onder een zadeldak bedekt met rode, mechanische pannen. Rechthoekige muuropeningen onder lateien met vernieuwd houtwerk. Omlijste toegangsdeur met rechts opkamer- en keldervenster. Linker zijpuntgevel met gedichte deuropening, rondboogvormig zoldervenster en muurkapelletje. Mijtervormige beglaasde nis met beeld van de Heilige Familie.

Achtergevel woning gewit evenals de erfgevels van de lagere haakse achterbouw en schuin aanleunende kleine stal. Zijdelings bij het boerenhuis aansluitend bedrijfsgebouw met dwarsschuur, in verankerde baksteenbouw onder golfplaten zadeldak. Blinde straatgevel. Witgeschilderde erfgevel met hoger opgetrokken schuurpoort en dakoverstek op schoren.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve en café In Mexico [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58134 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.