Teksten van Laatclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5814

Laatclassicistisch burgerhuis ()

Laatclassicistisch burgerhuis uit begin jaren 1800, wellicht met oudere kern. In 1901 betrok Victor Merckx-Verellen het pand, wiens bouwbedrijf sinds 1884 gevestigd was op de plaats van het huidige Rodestraat 24. In 1905 bouwde de aannemer op het aanpalende perceel een meergezinswoning, die via de garage op de begane grond toegang verschafte tot de bedrijfsgebouwen. Na zijn debuut in de jaren 1880, specialiseerde Merckx-Verellen zich gaandeweg in de constructie van historische decors in hout en pleisterwerk, en tekende op de Wereldtentoonstelling van 1894 in Antwerpen het populaire “Oud Antwerpen”. Na zijn overlijden in 1910, zette het bouwbedrijf de activiteiten verder, met grote openbare werven tijdens het interbellum.

Rijwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Deels gecementeerde, deels gedecapeerde lijstgevel uit baksteenmetselwerk, verankerd door smeedijzeren muurankers. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten, een latei en lekdrempel uit blauwe hardsteen, smeedijzeren traliehekken op de begane grond en gietijzeren parapetten op de bovenverdieping. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting met geprofileerde waterlijst in de tweede travee. Een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel in de linker travee. Bewaarde houten inkomdeur en vensterschrijnwerk; gietijzeren voetschraper.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281419 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) gebouwd circa 1800. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een arduinen plint; rechte muurankers. Rechthoekige vensters met uitgeholde dagkanten, getralied op de begane grond en hogerop voorzien van sierlijke leuninkjes. In tweede travee, individuele lekdrempels. Rechthoekige deur in een eenvoudige hardstenen omlijsting afgesloten door een gestrekte waterlijst. R. recente dakkapel.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5814 (geraadpleegd op ).