erfgoedobject

Brouwershuis

bouwkundig element
ID: 58149   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58149

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Voormalig brouwershuis, vermoedelijk daterend van 1808 (confer jaartal op deurdorpel) en heden in gebruik als bankgebouw. Volgens de gegevens uit het kadasterarchief was het huis en de bijhorende brouwerij in 1835 eigendom van brouwer Jan Baptiste Van Kerkhove, die in 1844 het brouwerhuis liet opsplitsen in twee woningen. In 2002 gerenoveerd tot bankkantoor, sindsdien met gepleisterde voorgevel in plaats van het geelbakstenen voorgevelparement aangebracht in de 20ste eeuw; schrijnwerk van vensters op de begane grond vervangen en op de verdieping herschilderd.

Bakstenen breedhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder een zadeldak met pannen. Bepleisterde straatgevel, gecombineerd met het gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, de horizontale puilijst, de vensterdorpels en de deur- en poortomlijsting. Geprofileerde hardstenen deuromlijsting met het jaartal "18 / 08" en het embleem met brouwersattributen op de tussendorpel. Rechthoekige openingen met grotendeels vernieuwd houtwerk (onder meer beglaasde poort). Bewaarde paneeldeur met deurrooster en bovenlicht met decoratief traliewerk. Vernieuwd interieur.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Brouwershuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58149 (Geraadpleegd op 25-10-2020)