erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID: 58164   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58164

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Vrijstaand boerenburgerhuis volgens de gegevens uit het kadasterarchief gebouwd in 1871-1872 door landbouwer Pierre Blanckaert en in de eerste helft van de 20ste eeuw aangepast (zie onder meer houtwerk). Voortuin aan de straatkant afgesloten door lage sierbetonplaten en een tweedelig, ijzeren voetgangershek tussen betonnen pijlers in de as van de voordeur. Rechts oprit met fraai ijzeren hek tussen dito pijlers. Bijhorend bedrijfsgebouw op het achtererf verdwenen.

Dubbelhuis in verankerde baksteenbouw van zes traveeën onder een zadeldak bedekt met pannen. Straatgevel met knipvoegen op een recent vernieuwde plint met bakstenen parement. Licht getoogde omlijste muuropeningen. Houtwerk uit de eerste helft van de 20ste eeuw met art-decomotieven; bewaarde schuiframen met decoratief houtsnijwerk. Voordeur gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten; bewerkte paneeldeur met deurroosters en bovenlicht met geëtst glas. Vernieuwde linkerzijgevel met roodbakstenen parement. Gecementeerde achtergevel met vergrote muuropeningen, behalve het getraliede opkamervenster.

Interieur. Houten lambrisering met reliëfband met art-decomotieven in de gang. Keuken en eetplaats met samengestelde balkenlaag, onder meer moerbalk voorzien van bloemmotief (kinderbalken boven het valse plafond). Dubbele haard met marmeren haardmantel in de eetplaats en deels herbouwde Vlaamse haard met bepleisterde haardbalk en consoles in de keuken. Bewaarde tegelvloertapijten. Opkamer met plankenvloer en steile zoldertrap. Afgeronde hoekkeldertrap leidend naar de huiskelder met vlakke zoldering.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Boerenburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58164 (Geraadpleegd op 28-10-2020)