erfgoedobject

Dorpswoning met bijgebouw

bouwkundig element
ID
58174
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58174

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning met bijgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpshuis met bijgebouw
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dorpshuis met achtergelegen bijgebouw. Volgens de gegevens uit het kadasterarchief werden twee minstens sinds 1835 bestaande huizen in 1876 samengevoegd en wellicht ver-/herbouwd in opdracht van wagenmaker Felicien Denobele; achter het huis werd in datzelfde jaar een landgebouw opgetrokken. Volgens bouwnaad en verschillend metselwerk werd de woning mogelijk nog in het eerste kwart van de 20ste eeuw met één travee naar de straat toe verlengd.

Fraai ijzeren toegangshek aan de straatkant. Aanvankelijke haaks op de straat ingeplante woning van vijf traveeën met zuidelijk gerichte erfgevel, na uitbreiding echter met voorpuntgevel aan de straatkant. Verankerde baksteenbouw onder een zadeldak bedekt met cementpannen. Gecementeerde en witgeschilderde straat- en erfgevel met imitatievoegen op een gepikte plint (met rotsimitatie aan de erfzijde). Rechthoekige openingen, in de straatgevel onder metalen I-latei met rozetten. Erfgevel met behouden T-ramen, vensterluiken en deur met fraai gedeeld bovenlicht. Venstertralies in de achtergevel. Achterin gelegen bedrijfsgebouw met brede doorrit (evenwijdig met de straat). Verankerde baksteenbouw onder overstekend pannen zadeldak. Witgeschilderde erfgevel op gepikte plint.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning met bijgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58174 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.