erfgoedobject

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

bouwkundig element
ID
58175
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58175

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen (naast nummer 34), gebouwd in 1865 (zie gevelsteen) en gelegen in een straatbocht op de hoek met de Bieststraat. In 1975 werd de sterk vervallen kapel bedreigd met sloop. De daarop volgende restauratie werd gefinancierd door de omwonenden. Afsluitende haag en tweedelig ijzeren toegangshek tussen dito pijlers aan de straatkant. Vrijstaande kapel op rechthoekig grondplan. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen, aan de voorzijde rustend op twee bepleisterde en witgeschilderde zuilen van portiek. Gewit driehoekig fronton met het opschrift "O.L.V/ ONBEVLEKT/ ONTVANGEN/ bvo", onder een decoratief uitgesneden houten dakrand en bekroond met ijzeren dakkruis. Licht getoogde deuropening met rechthoekige dubbele deur met aan weerszijden de gevelstenen "L. DE LAUSNAY." (links) en "B. MATTHYS/ 1865" (rechts), verwijzend naar de bouwdatum en de vermoedelijke schenkers van de grond en de bouwmaterialen. Zijgevels voorzien van een rechthoekige vensteropening met tijdseigen afgeronde bovenhoeken (ramen met fijne roedeverdeling).

Beeld van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen op altaar in rechthoekige omlijsting met boog op pilasters.

  • BOGAERT E. - VAN DE SOMPEL A., Kalken van de Franse Revolutie tot de gemeentefusie met Laarne, Kalken, 1997, p. 476.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58175 (Geraadpleegd op 15-04-2021)