erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID: 58179   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58179

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeidershuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Boerenarbeidershuis met aanpalende stallen, gelegen bij een straatbocht. Het huis klimt in oorsprong op tot het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw confer eerste weergave op het primitief kadasterplan (1835). Volgens het kadasterarchief werd het huis in 1865 uitgebreid met aanpalende stallen.

Breedhuis van vier traveeën met tegen de linkerzijgevel aangebouwde lagere stallen. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op gepikte plint en onder zadeldaken bedekt met rode, Vlaamse pannen. Straatgevel van het huis met getrapte daklijst en licht getoogde openingen met vernieuwd houtwerk. Sporen van een gedichte tweede deur in voorlaatste travee. Aanpalende stallen met rechthoekige openingen onder houten lateien.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Boerenarbeiderswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58179 (Geraadpleegd op 24-10-2020)