erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID: 58180   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58180

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpshuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Dorpswoning teruggaand op een aanvankelijk landgebouw. Volgens het kadasterarchief liet brouwer Joseph De Smet in 1854 een dwars op de straat gelegen landgebouw oprichten. In 1901 werd het gebouw naar de straat toe vergroot en gesplitst in een huis met achterliggend magazijn van brouwer Rigobert Dauwe; in 1941 verenigd tot één woning. Diephuis van één bouwlaag op langgerekte rechthoekige plattegrond. Verankerde baksteenbouw onder een schilddak bedekt met kunstleien. Beraapte en witgeschilderde straatgevel op een bepleisterde en witgeschilderde plint. Geprofileerde houten kroonlijst, aan de straatkant met tandlijst en ter hoogte van de zijgevels met getrapte daklijst. Straatgevel met getoogde openingen in vlak bepleisterde omlijstingen en op hardstenen lekdrempels (bewaard houtwerk van circa 1900). Centrale deur geflankeerd door brede vensters met luiken. Zijgevels met rechthoekige openingen onder lateien, rechterzijgevel met opkamer- en keldervenster.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58180 (Geraadpleegd op 30-10-2020)