erfgoedobject

Bloemisterij Den Waterbak

bouwkundig element
ID
58184
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58184

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huis zogenaamd "Den Waterbak", gelegen langs een zijstraatje aan de noordzijde van de Nerenweg (kant van de straat Centrumwijk). Volgens de gegevens uit het kadasterarchief liet bloemist Valère Vander Meirsch in 1912 het huis met de watertoren van de bloemisterij optrekken bij de Stenenbeek (vermelding van "huis" en "machinezaal").

Vrijstaand voormalig arbeidershuis met watertoren. Sierlijk, ijzeren tuinhekje rechts. Aaneenschakeling van volumes op een L-vormig grondplan. Bakstenen hoofdvolume van drie bouwlagen en twee traveeën onder een platte bedaking, met tegen de linkerzijgevel een bakstenen volume van anderhalve bouwlaag onder pannen lessenaarsdak (voormalige machinekamer). Ten westen van de voormalige machinekamer aanleunend éénlaags bakstenen volume onder pannen zadeldak. Hoofdvolume met bakstenen hoeklisenen. Zuidgevels op gecementeerde plint. Oostgevels met gebruik van gesinterde baksteen voor banden en in de ontlastingsbogen. Rechthoekige en getoogde openingen met bewaard houtwerk.

Recent aangepast en gerenoveerd tot woning gepaard met gewijzigde openingen en vervanging van de lage volumes door een nieuw volume.

  • BOGAERT E. - VAN DE SOMPEL A., Kalken van de Franse Revolutie tot de gemeentefusie met Laarne, Kalken, 1997, p. 570.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bloemisterij Den Waterbak [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58184 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.