• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen, gelegen op de hoek met het Kleistraatje. Op de Ferrariskaart (1771-1778) werd al de huidige configuratie met boerenhuis en schuur weergegeven, samen met een tweede, heden verdwenen landgebouw tegenover het boerenhuis. Volgens de gegevens uit het kadasterarchief liet Jean Haegens in 1885 het boerenhuis opsplitsen in twee woongedeeltes (waarbij ook de schuur wordt opgedeeld) en een bakhuis bouwen in de boomgaard. Naar verluidt werd het boerenhuis in 1914 na een brand herbouwd; het kadasterarchief registreert de heropbouw in opdracht van A. Haeghens in 1915. De landbouwuitbating werd stopgezet in 1972-1973. Recent verdwenen bakhuis.

Verharde erfoprit, aan de straatkant afgesloten door een laag, witgeschilderd ijzeren hek met hartmotief tussen dito pijlers. Begraasd erf met enkele fruitbomen. Zuidwestelijk gericht boerenhuis van vier traveeën in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Het boerenhuis gaat deels terug op een vroegere woning zie bewaard metselwerk van vóór 1914 in de achter- en zijgevels (voorgevel en dak wellicht volledig vernieuwd in 1914). Erfgevel met licht getoogde openingen, waarvan één verlaagde vensteropening onder betonnen latei. Getralied keldervenster in de linkerzijgevel confer kelder met balkenlaag. Achtergevel met beluikte vensters onder houten latei, onder meer opkamervenster. Tegen de achtergevel aangebouwd achterhuis uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Aanpalende kalverstal tegen de rechterzijgevel onder pannen lessenaarsdak; werkhok en stalgedeelte met houten stijl (boomstam).

Ten zuidoosten, dwarsschuur met geïncorporeerde stallen, wagenhuis en aardappelkelder, vermoedelijk opklimmend in kern tot de 18de-eeuw. Witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint en onder overstekend zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Hoger opgetrokken schuurpoort onder sleepdak. Rechthoekige openingen onder houten lateien en met groengeschilderd houtwerk. Rechterzijgevel met verluchtingsspleten. Achtergevel met sporen van voormalige houtbouw; sporen van vroegere stijlen vervangen door bakstenen stijlen en geveldelen opgevuld door snelbouwsteen. Behouden indeling met van links naar rechts: voorheen dubbele kalverstal, koeienstal, voedergang met voederluiken, tas, wagenhuis, licht verdiepte aardappelkelder en varkensstal. Bewaarde dakconstructie. Bakstenen gemetste voederbak met ketting en gedichte voedergoot. Eén houten tussenwand.

Auteurs: Verbeeck, Mieke