erfgoedobject

Burgerhuis De IJskelder

bouwkundig element
ID: 58186   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58186

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, "De IJskelder". Volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1910 door koopman Alphonse van Gijseghem, samen met een naastgelegen ijsfabriek en atelier. Op een oude foto van "De IJskelder" is de poorttravee nog voorzien van een dakvenster onder overstekend pannen zadeldak met pinakelbekroning en staan er op het dak van het herenhuis twee hoge schoorstenen. De straatgevel is recent opgefrist.

Herenhuis van twee bouwlagen en vier traveeën (waaronder poorttravee). Oranjegele baksteenbouw onder zadeldaken met nieuwe pannen. Gebruik van rode baksteen voor platte banden en bogen. Verankering met krul. Twee hoger opgetrokken traveeën rechts met trapgevel op hardstenen schouderstukken. Hardstenen plint met afschuining en ruw gefrijnde, brede blokken. Segmentboogvormige openingen op de begane grond; rechthoekige openingen (onder meer drielichten) onder hardstenen latei en blind boogveld op de verdieping Linkertravee met korfboogvormige poort tussen hardstenen schamppalen en met bovengelegen segmentboogvormig venster. Vernieuwd houtwerk.

  • BOGAERT E. - VAN DE SOMPEL A., Kalken van de Franse Revolutie tot de gemeentefusie met Laarne, Kalken, 1997, p. 321.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis De IJskelder [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58186 (Geraadpleegd op 30-10-2020)