erfgoedobject

Burgerhuis De IJskelder

bouwkundig element
ID
58186
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58186

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De IJskelder
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De IJskelder
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, "De IJskelder". Volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1910 door koopman Alphonse van Gijseghem, samen met een naastgelegen ijsfabriek en atelier. Op een oude foto van "De IJskelder" is de poorttravee nog voorzien van een dakvenster onder overstekend pannen zadeldak met pinakelbekroning en staan er op het dak van het herenhuis twee hoge schoorstenen. De straatgevel is recent opgefrist.

Herenhuis van twee bouwlagen en vier traveeën (waaronder poorttravee). Oranjegele baksteenbouw onder zadeldaken met nieuwe pannen. Gebruik van rode baksteen voor platte banden en bogen. Verankering met krul. Twee hoger opgetrokken traveeën rechts met trapgevel op hardstenen schouderstukken. Hardstenen plint met afschuining en ruw gefrijnde, brede blokken. Segmentboogvormige openingen op de begane grond; rechthoekige openingen (onder meer drielichten) onder hardstenen latei en blind boogveld op de verdieping Linkertravee met korfboogvormige poort tussen hardstenen schamppalen en met bovengelegen segmentboogvormig venster. Vernieuwd houtwerk.

  • BOGAERT E. - VAN DE SOMPEL A., Kalken van de Franse Revolutie tot de gemeentefusie met Laarne, Kalken, 1997, p. 321.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis De IJskelder [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58186 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.