erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 58193   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58193

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Voormalige hoeve met schuin achterin gelegen boerenhuis. Weergave op het primitief kadasterplan (1835) van een boerenhuis tegenover een L-vormig landgebouw, eigendom van landbouwer Jackobus Van der Sype. Landbouwer Jean Bracke liet in 1875 het boerenhuis uitbreiden, minstens met een achteruitbouw. In 1943 werd het boerenhuis voornamelijk met diverse aanbouwen uitgebreid en ook het L-vormige landgebouw vergroot.

Lange, verharde erfoprit leidend naar het dieper gelegen boerenhuis, met links een lage betonnen stal en rechts een open loods. Boerenhuis met 19de-eeuws voorkomen. Breedhuis van zeven traveeën met variërende breedte, in verankerde baksteenbouw onder een zadeldak met pannen. Rechterzijgevel met sporen van een voormalige zijpuntgevel wijzend op resten van aanvankelijke kleinere woning met scherpere dakhelling. Gecementeerde en geschilderde erfgevel met imitatievoegen en een getrapte daklijst; donkergrijsgeschilderde plint in rotsimitatie. Rechthoekige openingen; beluikte vensters met T-vormige raamkozijnen. Twee segmentboogvormige zoldervensters met luik in de rechter zijpuntgevel. Pomp tegen haardtravee. Nieuw opgemetste linkerzijgevel.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58193 (Geraadpleegd op 30-10-2020)