• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw (zie de Ferrariskaart van 1771-1778). Weergave van het boerenhuis en de schuur op het primitief kadasterplan (1835), eigendom van de weduwe van landbouwer Jan De Coene. Landbouwer Pierre De Coene liet in 1867 tegen de linkerzijgevel van het bestaande boerenhuis een tweede huis optrekken; waarschijnlijk ging dit gepaard met ver- of herbouw van de bestaande woning. De hoeve werd in 1911 uitgebreid met de bouw van een bakhuis rechts van het boerenhuis. In 1913 lieten landbouwer Jules Van Damme en Amand Van Damme, "directeur écclésiastique" te Knesselare, het huis van 1867 uitbreiden naar de straatkant toe. Deze uitbreiding aan de straatkant werd vermoedelijk in de jaren 1960 herbouwd. Vernieuwde erftoegang tussen twee vierkante, bakstenen pijlers. Betonnen paaltjes met draadafsluiting aan de straatkant. Verharde erfoprit.

Voormalig boerenhuis met traditioneel naar het zuiden gerichte erfgevel, haaks ingeplant op de straat. Tweewoonst van acht traveeën waarvan het rechterdeel teruggaat op het oorspronkelijke boerenhuis (mogelijk behouden kern?); eerste travee van de tweede woning vermoedelijk in de jaren 1960 verbouwd met vooruitspringende garage. Baksteenbouw (deels verankerd) op een gecementeerde plint en onder een zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. Erfgevel met rechthoekige openingen onder houten lateien (beluikte vensters); rechthoekige toegangsdeur in geschilderde omlijsting van gesinterde baksteen voor binnenportaal. Tweede toegang in gepleisterde omlijsting.

Interieur. Gewijzigde indeling doch bewaarde interieurelementen. Schouw met geprofileerde haardlijst en met zogenaamde "Delftse" tegels. Bekleding van de haardwang en haardboezem met paarse tegels met tafereeldecor van landschappen en dorpszichten en spin als hoekmotief (2de helft 19de eeuw?). Tegeltableau met gekruisigde Christusfiguur centraal op de haardboezem. Ingebouwde, hoge kast links van de schouw. Tegelvloeren uit de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw.

Tegenover het boerenhuis gelegen dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis en stallingen. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Centrale rechthoekige poort met doorrit, rechts twee korfboogpoorten. Kopgevel met rondboogvormig laadluik. Rechts bovenaan de erfgevel bevestigd brandverzekeringsplaatje.

Auteurs: Verbeeck, Mieke