• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen aan de oostzijde van de straat. De hoeve staat al aangegeven op de Ferrariskaart (1771-1778) en bestaat er uit een boerenhuis en landgebouw die beiden dwars op de straat gelegen zijn. Eenzelfde situatie op het primitief kadasterplan (1835). Volgens het kadasterarchief laat ijzerkoopman Auguste Pierts in 1851 het boerenhuis opsplitsen in twee woongedeeltes, het bestaande landgebouw afbreken en een nieuwe schuur parallel aan de straat optrekken; de jaarankers bovenaan de zijgevel van de huidige schuur dateren het gebouw echter in 1848. In 1887 registreert het kadasterarchief een uitbreiding aan de achterzijde van de tweewoonst.

Voormalig erf met afsluitende haag aan de straatkant. Voortuintje voor nummer 51 eveneens met haag. Dwars op de straat gelegen tweewoonst van vier (nummer 49) en drie (nummer 51) traveeën met traditioneel naar het zuiden gerichte erfgevel. Gecementeerde en verankerde baksteenbouw met imitatievoegen onder een doorlopend zadeldak met pannen. Erfgevel met hanggoot. Rechthoekige openingen, nummer 51 met beluikte vensters. Nummer 49 met omlijste toegangsdeur onder druiplijst. Gesupprimeerde kelder en opkamer.

Interieur nummer 49. Deels aangepast onder meer nieuwe vloeren van 1951. Centrale woonkamer met Vlaamse schouw met geprofileerde haardlijst en haardmond deels bekleed met zogenaamde "Delftse" tegels. Blauwe tegels met vooral tafereeldecor van landschappen naast scheeps- en dorpstaferelen, voorstellingen van dieren en zeewezens en met spinnetjes als hoekmotief (18de-19de eeuw?). Ingemaakte kast rechts van de schouw. Beste kamer met marmeren schouwmantel, houten lambrisering met bovenaan een tegelboord en plafond met eenvoudig lijstwerk. Voor de afbraak van de woning nummer 49 kon nog worden vastgesteld dat in twee woonruimtes polychrome, decoratieve muurschilderingen aanwezig waren met imitatiepanelen en -pilasters, met goudverf benadrukte bladen van bloemenranken. Behouden paneeldeuren. Later toegevoegde muur om de gang te creëren.

Schuur met geïncorporeerde stal aan de oostzijde van het erf en met kasseistrook ervoor. Verankerde baksteenbouw onder een overstekend, pannen zadeldak op schoren Rechterzijgevel met jaarankers "1848". Licht verhoogde schuurpoort. Rechthoekige openingen onder houten lateien. Schuin achter de tweewoonst gelegen bakhuis. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Voorpuntgevel met rechthoekige deur en gedicht laadluik. Ingestorte oven.

Nummer 49 tijdens onderzoek gesloopt en vervangen door een nieuwe woning.

• CLERICK D., HANSELAER L., VAN DE SOMPEL A., Onderzoeksproject lokaal waardevolle gebouwen in Laarne en Kalken, in Castellum, XXII, 4, 2005, p. 39.
  • VAN DE SOMPEL A. en HANSELAER L., Merkwaardige muurbeschilderingen in woningen in Kalken en Laarne, artikel Import//Export, in Vruchten van het platteland, Gemeente Laarne, 12, 2006, p. 89-91.

Auteurs: Verbeeck, Mieke