erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 58196   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58196

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Aan de straatkant gelegen hoeve, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1868 door Pierre Van Wezemael, een handelaar in linnen, en licht aangepast in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Erftoegang tussen het boerenhuis en de schuur met ijzeren hek tussen witgeschilderde, betonnen pijlers en met links een laag draadafsluiting aan betonnen paaltjes.

Dubbelhuis van drie traveeën onder pannen zadeldak. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op een grijsgeschilderde plint. Straatgevel onder geprofileerde daklijst met rechthoekige vensteropeningen in grijsgeschilderde omlijstingen (bewaarde schuiframen); rechthoekige deuropening in omlijsting van gesinterde baksteen met pilasters en druiplijst (getraceerd bovenlicht). Gecementeerde zijgevels met imitatievoegen en rondboogvenster ter hoogte van de zolderverdieping; linkerzijgevel met gedichte oculus op de begane grond. Tegen de linkerzijgevel aangebouwde stallen. Verankerde en gecementeerde baksteenbouw met schijnvoegen op een grijsgeschilderde plint en onder overstekend pannen zadeldak op schoren.

Vrijstaande schuur rechts van de woning in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, vermoedelijk uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Schuifpoort op hangrail aan de straatkant. Linkerzijgevel met laadluik onder houten latei.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58196 (Geraadpleegd op 02-06-2020)