erfgoedobject

Café De Vaart met bijgebouwen

bouwkundig element
ID: 58207   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58207

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café met bijgebouwen
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Café "De Vaart" met aanpalende bijgebouwen. Volgens gegevens uit het kadasterarchief werd een bestaande gebouwenconfiguratie met gesloten aanleg uit de tweede helft van de 19de eeuw en na opsplitsing in 1900, in 1913-1914 gedeeltelijk herbouwd door brouwer Maurice Cremers van Kalken met twee woningen nummer 69 en nummer 71. Voorheen genaamd café "De Kaai bij Dhaemers".

Op de oude rooilijn gelegen diephuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak bedekt met pannen, daterend van 1913-14. Stompe bakstenen voorpuntgevel met gebruik van geel-, blauw- en witgeglazuurde baksteen in banden en de ontlastingsbogen; tegeltableau met rozetmotief in het boogveld boven de deur. Witgeschilderde begane grond met tot breed liggend venster gewijzigde benedenvensters en deuropening onder metalen I-balk versierd met rozetten. Gekoppelde segmentboogvensters op de zolderverdieping. Aanpalende lagere bijgebouwen uit de 19de eeuw aan de noordwest- en noordoostzijde van de met beton verharde binnenplaats en aan de straatkant. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Gepikte plint aan de binnenkoer. Straatgevel met aangepaste/gedichte openingen onder metalen I-balken versierd met rozetten. Voorts rechthoekige openingen onder houten lateien.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Café In de Manna

  • Is deel van
    Kalken

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Café De Vaart met bijgebouwen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58207 (Geraadpleegd op 28-10-2020)