erfgoedobject

Café In de Manna

bouwkundig element
ID
58208
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58208
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalig café "In de Manna" met aanpalend bijgebouw. Volgens gegevens uit het kadasterarchief werd een bestaande gebouwenconfiguratie met gesloten aanleg uit de tweede helft van de 19de eeuw en na opsplitsing in 1900, in 1913-1914 gedeeltelijk herbouwd door brouwer Maurice Cremers van Kalken met twee woningen (nummer 69 en nummer 71).

Op de oude rooilijn gelegen huis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak bedekt met pannen, daterend van 1913-14. Bakstenen lijstgevel op hardstenen plint. Gebruik van geel-, blauw- en witgeglazuurde baksteen voor decratieve banden, bogen en een paneel met daarin geschilderd opschrift "IN DE MANNA". Segmentboogvensters op de verdieping; twee vroegere benedenvensters aangepast openingen tot liggend venster onder metalen I-balk versierd met rozetten op de begane grond; tegeltableau met rozetmotief in het boogveld boven de deur. Vernieuwd houtwerk.

Aanpalend, laag bakstenen volume onder zadeldak bedekt met pannen. Straatgevel met deur en poort onder metalen I-balk versierd met rozetten.

Gesloopt tijdens onderzoek.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Café De Vaart met bijgebouwen

  • Is deel van
    Kalken


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café In de Manna [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58208 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.