erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 58209   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58209

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis, gelegen ten westen van de Kalkenvaart. Het kadasterarchief vermeldt de bouw van het huis in 1881 door Séraphin Verstraeten. Volgens de literatuur gebouwd in 1882 en vermeld als "het kasteeltje van Coralietje". Het gebouw deed tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst als munitiedepot van de bezetter.

Dieper gelegen burgerhuis met voortuintje afgezet door buishekken tussen betonnen pijlers en met links een gekasseide oprit. Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een schilddak bedekt met kunstleien en met bekronende nokpinnen. Voorgevel op witgeschilderde plint, begrensd door bepleisterde en witgeschilderde imitatie hoekkettingen en afgelijnd door vlakke fries en kroonlijst op klossen. Licht getoogde openingen in bepleisterde en witgeschilderde omlijstingen met imitatie negblokken; vensters met dito lekdrempelversiering (vernieuwd houtwerk). Centrale deur met bovenlicht. Blinde, beraapte zijgevels.

  • BOGAERT E. - VAN DE SOMPEL A., Kalken van de Franse Revolutie tot de gemeentefusie met Laarne, Kalken, 1997, p. 572.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58209 (Geraadpleegd op 24-10-2020)