• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, waarvan het dieper gelegen en naar de straat gerichte boerenhuis mogelijk opklimt tot de 18de of het begin van de 19de eeuw zie eerste weergave op het primitief kadasterplan (1835). Naar verluidt werd het rechtergedeelte van het boerenhuis circa 1870 verbouwd of herbouwd.

Met gras begroeid voorerf en verharde erfoprit aan de straatkant afgesloten door een ijzeren toegangshek met aan weerszijden een lage, betonnen afsluiting.

Oostelijk gericht boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak bedekt met Vlaamse pannen (naar verluidt vroeger linkergedeelte bedekt met stro). Witgeschilderde, gecementeerde verankerde baksteenbouw met schijnvoegen op grijsgeschilderde plint en Rechthoekige vensteropeningen met kruisvormig of T-vormige raamkozijnen en groen-, rood- en witgeschilderde luiken. Toegangsdeuren in grijsgeschilderde omlijsting. Kelder op linkerachterhoek, zie twee keldergaten. Lagere aanbouwen onder golfplaten lessenaarsdak tegen de zijgevels; laadluiken ter hoogte van de zolderverdieping. Armwaterpomp tegen de voorgevel.

Interieur. Behouden samengestelde balkenlaag met mogelijk gerecupereerde(?) moerbalken voorzien van schoorgaten en moerbalkuiteinden met sculpturale versiering. Vlaamse haard in gesinterde baksteen met bordenlijst en ingebouwde kast rechts.

Lage, recentere stallen aan de zuidzijde van het erf, met betonstenen op bakstenen stoel van oud bedrijfsgebouw.

Auteurs: Verbeeck, Mieke