erfgoedobject

Wegkapel

bouwkundig element
ID: 58218   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58218

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Wegkapel op de hoek met de Portugiezenstraat en schuin ingeplant achterin op het omhaagde perceel met de woning Zauwerstraat nummer 28. Volgens het kadasterarchief werd de kapel gebouwd in 1873 door Jean Baptiste Van Peteghem. De literatuur vermeldt dat Jan Van Peteghem de kapel liet optrekken na de genezing van zijn dochter Marie Van Peteghem.

Deels overgroeide wegkapel naast oude boom. Rechthoekig grondplan met driezijdige sluiting. Rode baksteenbouw op een gecementeerde plint en onder een zadeldak bedekt met ruitvormige kunstleien. Voorpuntgevel met segmentboogvormige brede toegang tussen bakstenen pilasters; gebruik van gesinterde baksteen voor de horizontale lijsten ter hoogte van de kapitelen, voor de halfronde nissen op de pilasters en de centrale accoladeboogvormige beeldnis in de geveltop. Dubbele deels beglaasde vleugeldeur met kruismotief op beide deurvleugels. Witgeschilderde zij- en achtergevel; twee halfronde zijvensters.

Eenvoudig interieur met bepleisterd, korfboogvormig gewelf met trekstang ter hoogte van de inkom. Bidruimte met kaarsenhouder links vooraan. Getrapt, houten altaar op gemetste onderbouw met diverse heiligenbeelden, onder meer Onze-Lieve-Vrouw en Heilig Hart. Voor het altaar, uitspringend middendeel met offerblok en relikwiehouder.

  • BOGAERT E. - VAN DE SOMPEL A., Kalken van de Franse Revolutie tot de gemeentefusie met Laarne, Kalken, 1997, p. 476.

Bron     : Bogaert C., DuchĂȘne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Wegkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58218 (Geraadpleegd op 25-10-2020)