erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
58222
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58222

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen. Op de Ferrariskaart (1771-1778) werd al een dwars op de weg gelegen gebouw ter hoogte van het boerenhuis weergegeven. Het primitief kadasterplan (1835) geeft een dwars op de weg gelegen tweewoonst weer evenals een tweede gebouw parallel aan de straat aan de westzijde van het erf. De hoeve was in 1835 eigendom van landbouwer Jan Hoogewys. Volgens gegevens uit het kadasterarchief liet landbouwer Pierre-François Van Gendt in 1865 de twee aanpalende woningen verenigen. Voormalige hoevegebouwen gelegen rondom een met gras begroeid erf. Zuidelijk gericht boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak bedekt met pannen. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op een gepikte plint. Rechthoekige vensters onder houten latei met groen- en witgeschilderde luiken; deels bewaard houtwerk (zie twee rechtertraveeën). Een lage gebogen deur in de voorlaatste travee en een gedichte zijdeur in linkerzijgevel. Sommige muuropeningen aangepast.

Interieur. Gewijzigde interieurindeling met nieuwe vloeren en deuren. Behouden samengestelde balkenlaag. Hermetste, Vlaamse schouw tegen linkertravee.

Voormalige schuur aan de westzijde van het erf, heden ingekort tot garage. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op gepikte plint en onder overstekend zadeldak met pannen. Erfgevel met twee rechthoekige poorten. Gesloopte stal.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58222 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.