• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve, op de Ferrariskaart (1771-1778) weergegeven als hoeve met losse bestanddelen bestaande uit een boerenhuis en een vandaag  verdwenen, L-vormig landgebouw aan de zuidzijde van het erf. De hoeve werd volgens gegevens uit het kadasterarchief in 1865 uitgebreid met een landgebouw aan de oostzijde van het erf. Deze schuur met geïncorporeerde stal is heden afgebroken en vervangen door een woning.

Erftoegang met ijzeren hek tussen dito pijlers en verharde erfoprit. Boerenhuis van vier traveeën met een traditioneel naar het zuiden gerichte erfgevel. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw. Witgeschilderde voor- en achtergevel op geschilderde (voorzijde) of gepikte (achterzijde) plint, met hanggoot. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Voordeur en lagere achterdeur gevat in omlijsting van gesinterde baksteen met oren. Beluikte vensters.

Interieur. Centrale woonkamer met samengestelde balkenlaag met gedecoreerde moerbalkuiteinden. Brede Vlaamse haard bekleed met "Delftse" tegels (18de – 19de eeuw). Paarse tegels op de haardboezem met scheeps- en dorpstaferelen in cirkel en met spinnetjes als hoekmotief; centraal tegeltableau met gekruisigde Christusfiguur omkaderd met donkere schildpadtegels. In de haardmond, zelfde type tegels van de boezem gecombineerd met blauwe tegels met voorstellingen van dieren, zeewezens en dorpsgezichten en opnieuw spinnetjes als hoekmotief. Hermetste haardwangen en vernieuwde haardbalk. De wanden van de woonkamer zijn voorzien van een lambrisering met gelijkaardige blauwe en paarse tegels. Ingemaakte kast links van de haard. Links zogenaamde beste kamer met marmeren schouwmantel en gepleisterd plafond in neoclassicistische stijl met bepleisterde moerbalken, geprofileerd lijstwerk en rosas. Verscheidene tegelvloeren, onder meer tegelvloer uit het tweede kwart van de 20ste eeuw met geometrisch patroon in de gang, kleurrijke cementtegelvloer in de achterkeuken en tegelvloer in imitatiemozaïek naar verluidt van 1932 in de woonkamer. Opkamer (verplaatste opkamerdeur) en gewelfde huiskelder. Bewaarde paneeldeuren in de woonkamer.

Auteurs: Verbeeck, Mieke