Hoeve met brouwershuis Verstraeten

Beschrijving

Voormalige hoeve met brouwershuis Verstraeten, gelegen tegenover de Hogendries. Naar verluidt bewoond door de familie Verstraeten sinds het laatste kwart van de 18de eeuw; op de Ferrariskaart (1771-1778) werd er slechts één volume tegenover de Hogendries weergegeven. Mogelijk hebben de huidige gebouwen een eind 18de-eeuwse of begin 19de-eeuwse kern. Het wagenhuis dateert wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw confer nog niet weergegeven op Poppkaart (circa 1860). Volgens het kadasterarchief werd een moutmolen aangedreven door paarden in 1877 door Henri Verstraeten opgericht ten oosten achter de hoeve. Het aan de straat gelegen boerenhuis werd in 1909 herbouwd in opdracht van brouwer César Verstraeten. Eveneens in 1909 werd het brouwerijgebouw aan de zuidzijde van het erf met een aanbouw verlengd naar de straatkant toe. De brouwerij en mouterij bleven in bedrijf tot 1943. Vandaag bieruitzetterij. Hoeve met losse bestanddelen opgesteld in het vierkant rondom het verharde erf met aan de straat gelegen voormalig brouwershuis. Rechts van het huis, erftoegang met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers en met links aansluitende bakstenen muur.

Ten westen gelegen dubbelhuis van vijf traveeën in verankerde baksteenbouw onder zadeldak met mechanische pannen. Voorgevel op hardstenen plint, met bepleisterde en witgeschilderde imitatiehoekkettingen op de gevelhoeken, aflijnende witgeschilderde architraaflijst en vernieuwde kroonlijst. Getoogde vensters in bepleisterde en witgeschilderde omlijsting met stucsluitsteen (vernieuwd houtwerk). Centrale getoogde deuropening in hardstenen omlijsting met drie diamantkoppen (vernieuwde deur met bovenlicht). Zijpuntgevels met rondboogvormige zoldervensters. Latere uitbreiding onder platte bedaking tegen de linkerzijgevel.

Interieur. Betegelde wanden in de keuken met een lambrisering van paarse tegels wellicht recuperatiemateriaal uit het voorafgaande huis (vermoedelijk 18de eeuw). Paarse tegels met hoofdzakelijk bijbeltaferelen in cirkel en met ossenkop als hoekmotief. Voorts ook enkele taferelen met dieren en dorps-, molen- en riviergezichten. Zogenaamde "beste kamer" met marmeren schouwmantel en parketvloer. Gang met houten balustertrap, zwarte en witte tegelvloer en betegelde lambrisering met art-nouveaureliëftegels. Linkervoorkamer met marmeren schouwmantel, zwart en witte tegelvloer en lambrisering van witte faiencetegels met groen motief.

Ten oosten, achterin gelegen wagenhuis van vier traveeën in verankerde baksteenbouw onder sterk overstekend pannen zadeldak, aan de erfzijde op houten schoren (nok evenwijdig met de straat). Erfgevel met vier aaneengeschakelde en deels gedichte korfboogpoorten op pilasters met geprofileerde imposten.

Ten noorden gelegen stalvleugel in verankerde baksteenbouw onder zadeldak (deels bedekt met pannen en deels met golfplaten). Erfgevel met getoogde staldeuren en rechthoekige poort, achtergevel met rechthoekige vensters. Ten zuiden gelegen laag en lang brouwerijgebouw in verankerde baksteenbouw samengesteld uit verschillende volumes, onder verspringende zadeldaken bedekt met pannen (volume aan straatkant van 1908). Erfgevel met rechthoekige openingen met bruingeschilderd houtwerk. Blinde en gecementeerde straatpuntgevel, blinde achtergevel. Ten oosten, deels ingestort mouterijgebouw (1877) achter het wagenhuis. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Rechthoekige openingen met bruingeschilderd houtwerk.

Hooiberg ten noordoosten van de hoeve. Verschuifbaar tentdak met houten dakconstructie en deels verdwenen dakbedekking, rustend op vier hoge palen.

• DHANENS E., Wandtegeltjes. De geschiedenis van het oud en het nieuw testament voorgesteld op de tegels van een achttiend-eeuwschen haard, verklaard door teksten uit Spanoghes aldernouwkeurigste verhandelinge, Brugge, 1947.
  • FRIEDRICH M., Brauerie – Verzeichnis Belgien, Heidelberg, 1984, p. 134.

Auteurs: Verbeeck, Mieke