erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID: 58228   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58228

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Boerenburgerhuis op de hoek met de Hogendries, volgens gegevens uit het kadasterarchief gebouwd in 1902 door brouwersgast Frederic Verstraeten. Omhaagde voortuin, aan de straatkant toegankelijk via een ijzeren voetgangershek. Naar de straat gericht dubbelhuis van vijf traveeën in verankerde baksteenbouw onder vernieuwd zadeldak bedekt met zwarte, Vlaamse pannen. Voorgevel verlevendigd door het gebruik van gesinterde baksteen voor de plint, de imitatiehoekkettingen, in de omlijstingen van de muuropeningen en de architraaflijst. Lijstgevel met symmetrische opstand voorzien van licht getoogde openingen met hardstenen lekdrempels en bewaard houtwerk (beluikte vensters). Aflijnende witte houten kroonlijst. Zijgevels met rondboogvormige zoldervensters. Dwars op de achtergevel ingeplant laag achterhuis.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Boerenburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58228 (Geraadpleegd op 30-10-2020)