erfgoedobject

Laarne-Fabriek

bouwkundig element
ID
58233
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58233

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Laarne-Fabriek
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Laarne-Fabriek
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Laarne-fabriek ook fabriek Hanus geheten, nu textielfabriek "Microfibres Europe". Als "Tissage de Laerne De Porre" opgericht in 1898 door Louis De Porre uit Gent. In 1905 werd het dieper gelegen fabrieksgebouw van 1898 (volgens kadasterarchief, registratie in 1899) aangekocht door Ferdinand Hanus. De afdeling Laarne van het bedrijf Hanus kende een grote bloei en werd dan ook volgens de gegevens uit het kadasterarchief sterk uitgebreid in het eerste kwart van de 20ste eeuw. De stoomweverij werd in 1911 aan de zuidzijde uitgebreid met een verdubbeling van de bebouwde oppervlakte tot gevolg. In 1912 registreert het kadaster de uitbreiding van de fabriek aan de oostzijde en de plaatsing van een dynamo in de weverij met stoomspinnerij. De N.V. "Etablissement Textiles Fernand Hanus" werd opgericht in 1925. Vanaf 1954 worden er synthetische vezels gesponnen. In 1967, onder René Hanet, fusioneerde de fabriek met N.V. UCO en N.V. LOUTEX tot de firma S.A. UCO N.V. Het textielbedrijf werd verder uitgebreid en gemoderniseerd. Het bedrijf beslaat in de jaren 1980 een oppervlakte van zeven hectare, waarvan vier hectare voor de gebouwen, en omvat een spinnerij van 40.000 spindels, vier zalen voor de verwerking van synthetische vezels en een spinnerij met 250 weefgetouwen.

Fabrieksgebouwen gelegen tussen de Lange Meire, Korte Meire en de Veldmeersstraat. Textielfabriek met katoenspinnerij en weverij uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en systematisch uitgebreid in de loop van de 20ste eeuw. Bakstenen fabrieksgebouwen onder zaagtandbedaking in hoofdzaak daterend uit de jaren 1910 en deels verbouwd en heringericht. Hoge ronde fabrieksschoorsteen met letters "F H" verwijzend naar Fernand Hanus wellicht behorend bij rest van uitbreiding uit de jaren 1920; verjongende, bakstenen schoorsteen met metalen banden.

  • BOGAERT E. en VAN DE SOMPEL A., Kalken van de Franse Revolutie tot de gemeentefusie met Laarne, Kalken, 1997, p. 231-232.
  • SCHEPENS E.L., BALTHAU E. e.a., Laarne herzien, Laarne, 1991, p. 45, 52, 53.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Reeks arbeiderswoningen

  • Is gerelateerd aan
    Reeks arbeiderswoningen

  • Is deel van
    Laarne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laarne-Fabriek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58233 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.