erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 58251   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58251

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve, voorheen "hofstede Bauwens", met losse bestanddelen op begraasd erf afgesloten met ijzeren hek tussen gecementeerde, versierde hekpijlers met vaasbekroning. De hoeve wordt reeds vermeld in de 16de eeuw, het huidig boerenhuis klimt op tot minstens 18de eeuw, en werd naar verluidt in de 19de eeuw uitgebreid met twee traveeën. De huidige bedrijfsgebouwen dateren uit de 20ste eeuw.

Boerenhuis van één bouwlaag, met later, naar verluidt in de jaren 1940, verhoogde gevel onder zadeldak (pannen), daterend uit de 18de eeuw. Verankerde en gewitte, naar het zuiden gerichte voorgevel op gecementeerde en gepikte plint. Rechthoekige vensters met circa 1970 vernieuwde T-ramen. Rechthoekige deur in vierde travee. In achtergevel erkervormige aanbouw van keuken, toegevoegd circa 1940, en in oostelijke hoek, opkamer boven kelder met twee keldervenstertjes.

Binnenshuis. Woonkamer, rechts van deur, met bewaarde rode tegelvloer en betegelde schouw met bordenrek en flankerende vaste kast en deur naar de kamer ernaast. De wandtegels tegen de stookplaats en de schouwwangen zijn blauw-witte tegels met tafereeldecor en dierendecor in een cirkelomlijsting en spinkopmotief in de hoeken. De links aanpalende kamer heeft een betimmerde wand met vaste kasten en een marmeren schouwtje.Ten westen op het erf, groot bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak (golfplaten) met schuur en stallen, daterend van 1930, metalen spant van het bedrijf Steyaert-Dheene (Eeklo).

Ten westen op het erf, groot bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak (golfplaten) met schuur en stallen, daterend van 1930, metalen spant van het bedrijf Steyaert-Dheene (Eeklo).

  • BERNAERT R., Uit de kronieken van Sint-Laureins voor 1900, Sint-Laureins, 1970, p. 198-199.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58251 (Geraadpleegd op 28-09-2020)