• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve van het open type met losse bestanddelen op een met gras begroeid erf afgesloten met ijzeren hek aan betonnen pijlers, reeds vermeld in de 16de eeuw. De boerenwoning klimt op tot minstens 18de eeuw, zie de Ferrariskaart van 1771-1778, volgens het kadasterarchief uitgebreid eind 19de eeuw met twee traveeën door de toenmalige eigenaar baron A. Kervijn de Volkaersbeke - Coppieters (Nazareth).

Boerenwoning van vier traveeën en twee latere traveeën onder zadeldaken (pannen), daterend uit de 18de eeuw. Gewitte naar het zuiden gerichte bakstenen voorgevel met sporen van speklagen, afgelijnd door daklijst met muizentand en gepikte plint. Twee rechthoekige houten kozijnen met roedeverdeling en groen-wit geschilderde luiken in oud woongedeelte, en één licht getoogd, beluikt venster met T-raam in de latere uitbreiding. Korfboogvormig deurtje in derde travee. In linker zijgevel sporen van kleiner huis en latere uitbreiding naar achtergevel aangegeven door muurvlechtingen. Rechts aangebouwd bedrijfsgebouw met stallen onder lessenaarsdak. Aan de achterzijde, getralied opkamervenster en keldervenstertje, met ertussen opening voor waterafvoer; latere uitbreiding met "braskot".

Binnenshuis met behoud van enkelvoudige, witgeschilderde balklaag met versierde balken. Overwelfde kelder onder de opkamer. Centrale woonkamer, links van deur, met bewaarde deuren. Links van de woonkamer, kamer met bewaarde rode tegelvloer en bakstenen schouwboezem. Rechts van woonkamer, slaapkamer met vloertegeltapijt van cementtegels.

Ten zuiden op het erf en haaks op de woning ingeplant, groot bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak (pannen) met schuur en stallen, oorspronkelijk met twee mendeuren, daterend van 1905. Aan de erfzijde, in de jaren 1960 toegevoegde koeienstallen. In geveltop van straatgevel, laadluik met erboven gevelnisje met beeld van Heilige Familie en in rode baksteen gemetst kruis. Achter het huis, bakhuis van het tweeledige type onder zadeldaken, ovengedeelte deels ingestort.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen