• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Op de hoek met Kruyersweg gelegen hoeve met losse bestanddelen op erf afgesloten door ijzeren hekken met voorstelling van paarden, aan betonnen pijlers. Een klein voortuintje voor de woning is omheind met ijzeren hekwerk. De oude hoevegebouwen, volgens R. Bernaert het oudste huis van de gemeente, werden aangepast, blijkens de aangebrachte jaartallen in 1910 en 1924.

Boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (zwarte pannen), in bovenlicht van de deur gedateerd van 1910. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand afgelijnd door gecementeerde plint en eenvoudig hoofdgestel. Travee-indeling gemarkeerd door sierankers. Getoogde muuropeningen, vensters met T-ramen en rolluiken, met witgeschilderde bakstenen doorgetrokken ontlastingsbogen en dorpels. Getoogde deur met beglaasd bovenlicht met jaartal 1910 in ijzerwerk. In bakstenen zijgevels, rondboogvormige zoldervensters.

Op het erf verscheidene bakstenen bedrijfsgebouwen, onder andere ten westen, zeer ruim bakstenen bedrijfsgebouw van in totaal zestien traveeën onder zadeldaken met pannen, in de zijpuntgevel aan de straatzijde, gevelnis met Heilig Hartbeeld, met eronder de vermelding "De Keyzer Bonte 1924".

• BERNAERT R., Uit de kronieken van Sint-Laureins voor 1900, I, Sint-Laureins, 1970, p. 187-188.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen