erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
58257
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58257

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Op de hoek met Kruyersweg gelegen hoeve met losse bestanddelen op erf afgesloten door ijzeren hekken met voorstelling van paarden, aan betonnen pijlers. Een klein voortuintje voor de woning is omheind met ijzeren hekwerk. De oude hoevegebouwen, volgens R. Bernaert het oudste huis van de gemeente, werden aangepast, blijkens de aangebrachte jaartallen in 1910 en 1924.

Boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (zwarte pannen), in bovenlicht van de deur gedateerd van 1910. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand afgelijnd door gecementeerde plint en eenvoudig hoofdgestel. Travee-indeling gemarkeerd door sierankers. Getoogde muuropeningen, vensters met T-ramen en rolluiken, met witgeschilderde bakstenen doorgetrokken ontlastingsbogen en dorpels. Getoogde deur met beglaasd bovenlicht met jaartal 1910 in ijzerwerk. In bakstenen zijgevels, rondboogvormige zoldervensters.

Op het erf verscheidene bakstenen bedrijfsgebouwen, onder andere ten westen, zeer ruim bakstenen bedrijfsgebouw van in totaal zestien traveeën onder zadeldaken met pannen, in de zijpuntgevel aan de straatzijde, gevelnis met Heilig Hartbeeld, met eronder de vermelding "De Keyzer Bonte 1924".

  • BERNAERT R., Uit de kronieken van Sint-Laureins voor 1900, I, Sint-Laureins, 1970, p. 187-188.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58257 (Geraadpleegd op )