erfgoedobject

Hof Van Halen

bouwkundig element
ID
58268
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58268

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Van Halen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Van Halen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Oude hoeve met losse bestanddelen aan de grens met Nederland. In de 17de en 18de eeuw eigendom van de familie Begheyn; huidige dienstgebouwen uit 20ste eeuw.

Boerenwoning vermoedelijk in 1783 verbouwd door de familie Begheyn. Bakstenen, verankerde gevel op gecementeerde plint van vijf traveeën. Licht getoogde vensters met vernieuwd houtwerk en persiennes. Centrale rondboogdeur gevat in brede geelbakstenen omlijsting met rechte waterlijst, waaier met verwerking van het jaartal 1783 in het ijzerwerk.

Binnenshuis, volgens literatuur (bezoek werd niet toegelaten). Betegelde schouw met twee tegeltableaus van zes tegels met Christus aan het Kruis en Mars, voorts wandtegels met motieven in cirkel. Stucmedaillons met wapen van de familie Begheyn, baljuws van het Ambacht van Ursel, en twee portretmedaillons van het echtpaar Begheyn.

  • BERNAERT R., Uit de kronieken van Sint-Laureins voor 1900, Sint-Laureins, 1970, p. 130-134.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof Van Halen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58268 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.