Teksten van Zijportaal van de Sint-Joriskerk

Zijportaal van de Sint-Joriskerk ()

Zijportaal van de Sint-Joriskerk ingeplant tussen de panden Schermersstraat 11 en Mechelseplein 24. Monumentale poort en afsluitmuur in neobarokstijl naar een ontwerp door de architect Albert Arnou uit 1897. Samen met het nieuwe zijportaal en de afsluitmuur liet de kerkfabriek van Sint-Joris op de aanpalende percelen een winkelhuis en en een geheel van vier gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl optrekken, eveneens ontworpen door Arnou.

Omlijsting van zandsteen en arduin: geprofileerde geblokte rondboog met sleutel, geschraagd door zware pilasters met hoge basis, bossage en kapiteel. Het geheel wordt bekroond met een driehoekig fronton op klossen, waarin een wapenschild met het heraldische kruis van Sint-Joris. Rechthoekige houten vleugeldeur met blind gesculpteerd boogveld waarin gebeeldhouwd neogotisch reliƫf van Sint-Joris te paard die de draak doodt, door de beeldhouwer Pieter Lecoutere, gesigneerd en gedateerd in 1898. Naast de poort: tuinmuur van zandsteen op hoge sokkel van arduin en afgezet met balustrade.

Auteurs:  Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo

Zij-ingang van Sint-Joris ()

Tussen nummers 11 en 13. Monumentale poort. Zijingang van Sint-Joris in omlijsting van zandsteen en arduin: geprofileerde geblokte rondboog met sleutel, geschraagd door zware pilasters met hoge basis, bossage en kapiteel. Het geheel bekroond met driehoekig fronton op klossen. Rechthoekige houten vleugeldeur met blind gesculpteerd boogveld waarin afbeelding van Sint-Joris te paard die de draak doodt; gebeeldhouwd door P. Lecoutere in 1898. Naast de poort: tuinmuur van zandsteen op hoge sokkel van arduin en afgezet met balustrade.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine