Langgestrekte hoeve met herberg De Appel

Beschrijving

Hoevetje, met voormalige herberg "De Appel" gelegen op de hoek met de Mandeweg op de gemeentegrens met Sint-Laureins en ten zuiden van de Graaf Jansdijk, volgens kadasterarchief gebouwd in 1852. Bewoond tot 1995. Langgestrekte hoeve met woonhuis van drie en twee traveeën. Gewitte gevel op gepikte plint, sporen van gevelopschrift "Den Appel by Wd Latomme Tap men drank" onder de daklijst van de eerste drie traveeën. Houten kozijnen, voorheen met luiken. Eerste travee met hoger geplaatst venster van opkamer boven keldervenster. Twee rechter traveeën, nu met gedichte deur, was vermoedelijk vroeger een tweede woning. Voor het huis stonden vier linden, nu nog drie.

Links aangebouwde bakstenen schuur van vier traveeën met in het dak hoger opgetrokken rechthoekige inrijpoort, nu gedeeltelijk ingestort.

• DE SUTTER D., De Zonnehoek in Sint-Laureins, in Heemkundige bijdragen uit het Meetjesland, X, 2, 1996, p. 53-56.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen