Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5830

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis met dubbelhuisopstand op de hoek van Schermersstraat en Terninckgang uit begin jaren 1850, in oorsprong wellicht twee gekoppelde panden. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Met een gevelbreedte van zeven traveeën omvat het hoekpand drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het middenrisaliet. Dit laatste wordt boven het portaal gemarkeerd door een ondiep balkon met voluutconsoles en gietijzeren borstwering, een stucmedaillon, geriemde vensteromlijstingen met oren, Louis-Philippesleutels en consoles onder de kroonlijst. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur en vensteropeningen met geprofileerde dagkanten; gietijzeren parapetten op de eerste verdieping. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Houten inkomdeur met siersmeedwerk en vensterschrijnwerk.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281041 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Dubbelhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevel op hoge sokkel van arduin (links), horizontaal gemarkeerd door de puilijst, kordon vormende lekdrempels en beëindigend entablement. Centraal risaliet met balkon op de tweede bouwlaag, sobere versiering met vrouwenhoofd rond de vensters en gekoppelde consoles onder de kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijsting, op de tweede bouwlagen met ijzeren leuningen.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5830 (geraadpleegd op ).