erfgoedobject

Gemeentelijke lagere school

bouwkundig element
ID
58320
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58320

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gemeentelijke lagere school, opgericht als jongensschool in 1860 op de plaats van een vroegere hoeve, aangekocht door juffrouw Antonia Van Damme en geschonken aan de gemeente voor de oprichting van de school. De openbare aanbesteding van het schoolgebouw met drie klassen en aanpalende onderwijzerswoning, naar de plannen van architect E. de Perre, gebeurde op 19 maart 1861. Een eerste uitbreiding met een linkervleugel, toiletten en een hangaar werd gerealiseerd in 1896-97 naar ontwerp van architect F. Van Wassenhove en aannemer Ch. Cambien uit Eeklo. In 1912 en 1913-14 werden door architect F. Van Wassenhove respectievelijk nog één klas en een woning gebouwd en twee klassen bijgebouwd. In 1938 werd het middendeel van vijf traveeën met een bovenverdieping en schilddak verhoogd. Van het voorheen ommuurde bakstenen schoolcomplex bleef de rechter zijtrapgevel met sierankers en twee rondboogvormige zoldervenstertjes van 1896 behouden en enkele brede rechthoekige vensters met nieuw schrijnwerk van de vleugel van 1914.

  • Rijksarchief Gent, Modern gemeentearchief Sint-Laureins, nummer 141.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentelijke lagere school [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58320 (Geraadpleegd op )