Villa Dennenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Dennenhof

Beschrijving

Voormalige notariswoning gebouwd door notaris V. Taelman in 1889 en aanvankelijk omgeven door een prachtige tuin. In 1951 werd achteraan door de familie Buysse de “Wasserij St. Antonius” gebouwd; waarvan de activiteiten stopgezet werd in 2002.

Eclectische villa op vierkante plattegrond, drie op drie traveeën en twee bouwlagen onder laag schilddak (roofing) met ijzeren nokhek en bliksemafleiders.

Verzorgde baksteenbouw met knipvoegen, uitgewerkt met spaarvelden en verlevendigd met bepleisterde banden en sluitstenen en uitgewerkte smeedijzeren ankers. Voorgevel gemarkeerd door een rechter zijrisaliet met pseudodriehoekig fronton. In de oksel, portaal met vier arduinen treden, gemetste pijlers en balusterleuning, met bekronend balkon en erker; dubbele beglaasde toegangsdeur met smeedijzeren vulling. Fraai smeedwerk van consoles en balkonhek tussen gietijzeren zuiltjes. Houten plafond afgewerkt met gelobde daklijst. Getoogde vensters met sluitsteen, op de bovenverdieping onder omlopende waterlijst van zwarte baksteen. Aflijnende houten kroonlijst op klossen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen