erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
58358
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58358

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, aan de zuidkant van de straat, reeds opgetekend op de kaart van de Ferraris van 177-1778.

Ten noordwesten, boerenhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk op de plaats van het oude woonhuis, doch sterk aangepast. Witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint met naar het zuiden en het erf gerichte voorgevel. Rechthoekige muuropeningen, vensters met T-ramen en duimen van verdwenen luiken. Aan de achtergevel, de straatkant, verbonden met het later gebouwde bakhuis, dat nu ingericht is als keuken van het woonhuis.

Ten oosten, bakstenen schuur met zadeldak met pannen en golfplaten, voorheen met stro. Aangepast met behoud van de centrale rechthoekige doorrit onder opwelvend dakschild.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Ten gevolge van een renovatie heeft de schuur onder meer een nieuw dak gekregen, terwijl er aan de rechterzijde een bijkomend deel wordt aangebouwd.

  • Informatie meegedeeld door IOED Meetjesland (27 december 2021).

 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Krekengebied Sint-Margriete en Sint-Jan-in-Eremo

  • Is deel van
    Molenkreekstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58358 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.