Teksten van Burgerhuis in Louis-Philippestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5836

Burgerhuis in Louis-Philippestijl ()

Burgerhuis in Louis-Philippestijl naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1862. Opdrachtgever was de confiseur Michel Tschander (°1808, Antwerpen), consul van Zwitserland. Zijn vader Andreas Tschander (†1818), echtgenoot van Christina Sapper of Zappa (Zernetz,1786-1859), was een bekend banketbakker afkomstig uit Brayer in het Zwitserse kanton Graubunden.

Het hotel Tschander behoort tot het rijpe oeuvre van Joseph Antoine Hompus, van wie in Antwerpen een groot aantal bouwprojecten zijn teruggevonden uit de jaren 1858 tot 1878. Gezien zijn leeftijd valt het niet uit te sluiten dat hij al sinds midden jaren 1830 actief was. De productie van Hompus bestaat hoofdzakelijk uit burgerhuizen, die in stijl evolueren van de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1860, naar een conventioneel neoclassicisme tijdens de jaren 1870. Tot zijn meest prestigieuze realisaties behoren het hotel Van Noten in de Leguit, en het Museum Nottebohm in de Mutsaardstraat, beide uit 1866. Zoon Ferdinand Hompus volgde zijn vader vanaf 1875 op met een eigen praktijk.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond rust op een hoge, bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het zijrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door de rondboogdeur in geprofileerde omlijsting met sluitsteen, balkons met voluutconsoles en geajoureerde borstwering, en colonnetten. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde vensters in geriemde omlijsting, met doorgetrokken borstweringen tussen postamenten op de bovenverdiepingen, in het risaliet geaccentueerd door sluitstenen. Een klassiek hoofdgestel met panelen in de fries en een gekorniste houten kroonlijst met rozetten en tandlijst op uitgelengde voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Fraai bewerkte houten vleugeldeur met leeuwenkoppen, typische handgreep en smeedijzeren waaier, vensterschrijnwerk en smeedijzeren souterraintralies.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1862#90.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281058 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen in 1862 gebouwd door architect J.A. Hompus. Neoclassicistische stijl met Louis-Philippe invloed in de ornamenten. Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op sokkel van arduin met twee keldermonden, verlevendigd met imitatievoegen en dito bossage. Horizontale belijning door middel van platte lijsten, kordon vormende lekdrempels en bekroning met hoog entablement op lange consoles afgewisseld met panelen. Accent op poortrisaliet met rondboogdeur in geprofileerde omlijsting met sleutel, geflankeerd door pilasters met verdiepte schacht; bovenverdieping met balkons op bewerkte consoles; de sierlijke opengewerkte leuningen met hoekpostamenten vormen een geheel met de versiering van de muurdammen. Segmentboogvensters in geriemde omlijsting met oren en sleutel in het risaliet.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1862, Modern Archief 20.113/1, dossier 90.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5836 (geraadpleegd op ).