Tiendenpaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tiendenpaal

• is aangeduid als beschermd monument Tiendenpaal

Beschrijving

Eén van de drie bewaarde paalstenen op de grenslijn van de tiendrechten van de Sint-Baafsabdij en van het kapittel van Doornik op het vroegere grondgebied van Sint-Margriete. De zuidwest-noordoost gerichte grens tussen de tienden van Sint-Baafs, Sint-Pieters en het kapittel van Doornik, tevens de parochiegrens tussen Sint-Jan-in-Eremo en de verdwenen parochie van Roeselare (nu Sint-Margriete), vormde later de gemeentegrens tussen Sint-Margriete en Sint-Jan-in-Eremo. De paalsteen in een weide is een hardstenen monoliet die een kenteken draagt met drie verticale lijnen. Deze paal dateert vermoedelijk nog van 1482, toen de Sint-Baafsabdij na de oprichting van de nieuwe parochie(kerk) van Sint-Margriete in 1470 en de indijking van de Sint-Livinuspolder in 1482 vier nieuwe paalstenen oprichtte op de in 1244 uitgestippelde grens.

• Gemeentearchief Sint-Laureins, nummer 1.853.1.
  • Kadasterarchief Gent.
  • Rijksarchief Gent, Verzameling Kaarten en Plans.
  • AALBREGTSE M.A., Merkwaardige grenspalen en grensstenen, Oostburg, 1974, p. 9-11.
  • GOTTSCHALK M.K.E., Historische geografie van westelijk Zeeuws-Vlaanderen, deel I, 1955, deel II, 1958.
  • VERSTRAETE D., Over Sint-Margriete, het dorp dat dikwijls verhuisde, Historische verkenningen in het Meetjesland, Maldegem, 1982, p. 257-271.
  • VERSTRAETE D., Geteisterde dorpen in het noorden van het Meetjesland, Appeltjes van het Meetjesland 8, 1957, p. 77-107.
  • VERSTRAETE D., Een paalkwestie in de omgeving van Sint-Margriete, Appeltjes van het Meetjesland 16, 1965, p. 66-81.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen