erfgoedobject

Gemeentehuis van Sint-Margriete

bouwkundig element
ID
58370
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58370

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis en onderwijzerswoning, heden dienstencentrum en secretariaat van de "Generale Vrije Polder". Volgens Koninklijk Besluit van 10.02.1868 werd de gemeente verplicht een school met onderwijzerswoning op te richten. Op 17 juli kreeg de gemeente de machtiging om 16 are grond aan te kopen in de dorpskom voor het bouwen van een "schoollokaal, onderwijzerswoning, gemeentearchiefkamer en raadzaal". De ontwerpplannen van architect Edmond de Perre, bouwmeester te Gent, werden in de gemeenteraad van 15 mei 1872 goedgekeurd. Dezelfde architect de Perre zal in 1877 ook de plannen voor de nieuwe parochiekerk tekenen. De werken werden uitgevoerd door aannemer B. Willems uit Maldegem. Volgens het kadasterarchief werd alles in gebruik genomen in 1875. Na de definitieve fusie met de meisjesschool werd het schoolgebouw achteraan gesloopt.

Beeldbepalend, in de as van de dorpsstraat ingeplant hoofdgebouw op vierkante plattegrond, van drie op drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen tentdak. Voorgevel gemarkeerd door hoekpilasters en een middenrisaliet met pseudodriehoekig fronton en een monumentale bordestrap. Opgetrokken uit baksteen met verwerking van blauwe hardsteen voor pui- en cordonlijsten, waterlijsten boven de vensters, de deuromlijsting en zware leuningen van de bordestrap. Getoogde en rondboogvormige vensters met nieuw schrijnwerk. Bewaarde dubbele deur met beglaasde panelen met fraaie geajoureerde ijzeren vulling en bovenlicht. Getoogd deurtje onder de pui geeft via vier treden toegang tot het souterrain.

Sobere zij- en achtergevels afgewerkt met hoekpilasters en voorzien van getoogde vensters en een deur in de rechter zijgevel die toegang gaf tot de onderwijzerswoning. Links, aansluitend gebouwtje van 1935 met in de straatgevel een hardstenen oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers van beide Wereldoorlogen.

  • Rijksarchief Gent, Modern gemeentearchief Sint-Margriete, nummer 4.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI-XVII, Gent, 1982, p.790-793.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Krekengebied Sint-Margriete en Sint-Jan-in-Eremo

  • Is deel van
    Sint-Margrietestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Sint-Margriete [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58370 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.