Onze-Lieve-Vrouwekapel

Gemeente Knokke-Heist

• Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).

is beschermd als monument Onze-Lieve-Vrouwekapel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel uit 1863

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Park 58

Beschrijving

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van 1863 zie gevelsteen in de geveltop, ook zogenaamd "kajotsterskapelletje" (Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 30/10/1985). In 1925 - bij de aanleg van lanen en straten - wordt het kapelletje 20 meter verplaatst naar de plaats van het huidige "park 58".

Witgeschilderde bakstenen pijlerkapel hekwerk, geflankeerd door kaarsenhouders met ijzeren deurtjes. Erboven, pseudo-hoofdgestel met vlakke fries. Onder de nis, gevelsteen van 1938 met inscriptie.

• AFDELING RUIMTELIJKE ORDENING, HUISVESTING EN MONUMENTENZORG WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 357.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 92.
  • VAN DEN HEUVEL J., Duinbergen geschiedenis van de H.-Familieparochie, Brugge, 1987, p. 77-80.

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda & Vanneste, Pol