Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, het resterende rechter pand van een geheel van oorspronkelijk twee gespiegelde woningen, volgens de bouwaanvraag uit 1853 gebouwd in opdracht van de heer P. Decraecker. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden; het linker burgerhuis verdween in 1953 voor nieuwbouw. Het pand werd op de gevel na gesloopt en heropgebouwd, als onderdeel van het nieuwe kantoorgebouw Ackermans & van Haaren door SVR-Architects uit 2005-2007, dat verder nog de gevels van het rechts aanpalende pand en de architectenwoning Edmond Leclef op de hoek van Schermersstraat en Begijnenvest incorporeert. De voorloper van SVR-Architects, het Architektenburo Storme Van Ranst, was als sinds 1998 belast met het ontwerp van dit grootschalige nieuwbouwcomplex, dat meermaals werd bijgestuurd.

De voorname rijwoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën omvat drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak. De bouwplannen van de gekoppelde woningen tonen een uniform ontworpen, volkomen symmetrisch gevelfront, dat wordt gemarkeerd door een drie traveeën breed middenrisaliet met hardstenen pui. Daarvan nemen de portalen de uiterste traveeën in; een doorlopend balkon met balustrade en bewerkte voluutconsoles accentueert de eerste verdieping. Bij de sloop van het linker pand werd dit laatste tot één travee teruggebracht. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, wordt de huidige opstand gemarkeerd door de twee resterende traveeën van het risaliet met het ingekorte balkon. Regelmatige registers van rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken en geprofileerde dagkanten, in het risaliet verrijkt met een geprofileerde omlijsting en oren. Pilasters met ingediepte schacht flankeren de poort; smeedijzeren vleugeldeur uit de vroege 20ste eeuw, volgens het merkplaatje vervaardigd door Ateliers de Constructions Pierre Meeuws uit Antwerpen. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op voluutconsoles, alternerend uitgelengd in het risaliet, vormt de gevelbeëindiging.