erfgoedobject

Klooster Ermitage Gabrielle Ernst

bouwkundig element
ID
58390
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58390
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Duinbergenlaan nr. 68. Z.g. "Ermitage Gabrielle Ernst", klooster van de "Soeurs du Sauveur et de la Sainte Vierge" uit Frankrijk, gebouwd in 1924 in cottagestijl door aannemer Davelooze (Heist). Gebouwd met giften van doctor in de rechten Ernst de la Graete-Wallaert, wiens echtgenote Gabrielle net was overleden. De Ermitage krijgt een rijk versierde kapel met een altaar in Hongaarse eik. 1930: bouw van nieuwe vleugel aan de westkant met salon, een zuilengalerij en toren naast de hoofdingang. In 1939 wordt een school geopend voor Franstalige meisjes. De kapel en een deel van het gebouw worden door oorlogsgeweld geteisterd. Na de Tweede Wereldoorlog, home voor zwakke kinderen, later internaat voor meisjes. In 1949 wordt er een gym bijgebouwd, in 1952 een verdieping met kamers. Het middelbaar onderwijs wordt in 1956 stopgezet, kleuter- en lagere onderwijsafdeling blijven tot in 1975; de school wordt in 1976 gesloten. Later gebruikt als Audiocentrum van de Oostkust en dagopvang "het Baken" voor volwassen gehandicapten. Halfopen terrassen zijn dichtgemaakt; vroegere inplanting in opvallende tuin is verdwenen. In 2001 begint de verkaveling van de vroegere tuin voor villa's. Klooster gesloopt eind 2001.

SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventaris van het bouwkundig erfgoed in de villawijk Duinbergen te Knokke-Heist, deel I, in opdracht van WITAB, mei-juni 1996.

GEMEENTELIJK ARCHIEF KNOKKE-HEIST, Bouwdossiers, Duinbergen, nr. K-H O.W. 96/1924.

LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 89.

VAN DEN HEUVEL J., Duinbergen geschiedenis van de H.-Familieparochie, Brugge, 1987, p. 77-80.


Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klooster Ermitage Gabrielle Ernst [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58390 (Geraadpleegd op )