Traditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. In 1851 liet juffrouw Christiaensens gevelaanpassingen aanpassen. De rondboogdeur met zijlicht werd vervangen door een rechthoekige deur, de twee kruiskozijnen van de eerste verdieping door drie rechthoekige vensters. Het houten winkelraam werd in 1881 in opdracht van de herbergier Jean Jos Balieu aangebracht door de aannemer Charles Coveliers. Het pand onderging een restauratie naar een ontwerp uit 1980.
Gedecapeerde trapgevel van negen treden met een overhoeks topstuk, in bak- en zandsteenbouw met speklagen en smeedijzeren muurankers. Bij de aanpassing van de gevelordonnantie in 1851 werd het metselwerk van de eerste twee bouwlagen volledig vernieuwd, met behoud van de negblokken van het rechter benedenvenster. Rechthoekige inkomdeur in een neoclassicistische, vlakke hardstenen omlijsting met neuten en imposten; aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel. Enkel de geveltop is vrij intact, geopend door een rechthoekig drielicht met druiplijsten, zandstenen posten, en een breder en lager geplaatst middenluik; resten van een omlopende waterlijst hogerop. Winkelraam in klassieke houten omlijsting met bewerkte pilasters en een klassiek hoofdgestel op voluutconsoles, en een hardstenen plint.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Den Gulden Reep [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281065 (geraadpleegd op ).
Zogenaamd "den Gulden Reep". Gecementeerde trapgevel (negen treden + aanzet van overhoeks topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met kern uit de tweede helft van de 16de eeuw of eerste helft van de 17de eeuw. Top gemarkeerd door druiplijsten en drielicht waarvan middenvenster met bovendorpel op consooltjes. Verbouwde rechthoekige vensters op de tweede bouwlaag. Fraai neoclassicistisch houten puiraam (vierde kwart van de 19de eeuw) naast aparte ingangsdeur in vlakke hardstenen omlijsting met imposten (eerste kwart van de 19de eeuw).
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Den Gulden Reep [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5840 (geraadpleegd op ).