Teksten van Traditioneel breedhuis

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van twee traveeƫn en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen) uit de tweede helft van de 16de eeuw. Joseph Coremans liet in 1887 door de aannemer Ludovicus Joannes Alexander een klassieke houten winkelpui met zijportaal (verdwenen) en een houten kroonlijst aanbrengen.

Gecementeerde lijstgevel, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw met smeedijzeren muurankers. Aangepaste rechthoekige deur-, vensteropeningen en winkelraam. Markante, getrapt dakvenster met overhoekse fioelen en topstuk, geopend door een rechthoekig venster met kwarthol geprofileerde dagkanten, bovendorpel op kraagstenen en druiplijst; balkgat erboven.

Auteurs:  Braeken, Jo

Eenvoudig bepleisterd en beschilderd rijhuisje onder zadeldak (Vlaamse pannen) waarin mooie getrapte dakkapel met overhoekse topstukken; rechthoekig venstertje met kwarthol geprofileerde dagkanten, bovendorpel op kraagstenen en beschermende druiplijst, opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw of eerste helft van de 17de eeuw. Voorts, houten puitje met ingeschreven winkelraam (momenteel woning) en deur uit de tweede helft van de 19de eeuw en aangepaste rechthoekige vensters.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine