erfgoedobject

Villa La Rabouillère

bouwkundig element
ID
58429
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58429

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa La Rabouillère
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Villa La Rabouillère
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa La Rabouillère
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Villa zogenaamd "La Rabouillère" in cottagestijl met Normandische inslag. Gebouwd in 1929 voor de nijveraar C. De Vos-Verbuyst, woonachtig in Sint-Pieters-Woluwe, naar ontwerp van architect Robert Neirynck (Heist) en uitgevoerd door de aannemer J. Janssens (Ramskapelle), zie gedenkstenen pijlers.

Vrijstaande villa in cottagestijl met Normandische inslag met omgevende tuin. Aan de voorzijde begrensd door tuinmuur met typerende compositie en verzorgd uitgevoerd in baksteen, beton en natuursteen. De aanplanting is open gehouden aan de zijde van de Poststraat; langs het Heuvelpad is er een drukkere aanplanting om daar de sfeer van pad mee te creëren. Verharde oprit naar garage aan westzijde. Villa van twee bouwlagen en een half ondergrondse kelderverdieping onder pannen schilddak met overkragende kroonlijst. Brede schoorstenen gekenmerkt door verzorgd metselwerk. Perfect bewaarde materiaalverhoudingen zie bakstenen onderbouw, bepleisterde bovenbouw en pseudo-vakwerk in de gevelvelden; natuurstenen onderdorpels en simili in erkers. Typerende in- en uitspringende muurpartijen als gevolg van erkers en loggia's. Zeszijdige hoekerker aan oostzijde doorgetrokken tot bovenverdieping en uitgewerkt als hoektoren met torenspits (koperen bedekking) en topstuk. Rechthoekige muuropeningen met schuiframen op de benedenverdieping; kleine roedeverdeling onder meer in de bovenlichten. Verzorgd en geschilderd schrijnwerk, gestructureerd door kleur op de benedenverdieping. Bakstenen toegangstrap aan de oostzijde leidt naar hoger gelegen korfboogvormig inkomportaal met mozaïekvloertje van cementtegels en driedelige deels beglaasde deur.

Niettegenstaande de huidige functie als pension bewaart de villa grotendeels zijn interieur en indeling.

 • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 209: Mutatieschetsen, Knokke-Heist, 1929/1, 1933/20.
 • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Knokke-Heist, artikels 1528, 2893.
 • Gemeentelijk archief Knokke-Heist, Bouwdossiers, Duinbergen, nr. K-HO.W. 97/1925.
 • Sint-Lukasarchief Brussel, Inventaris van het bouwkundig erfgoed in de villawijk Duinbergen te Knokke-Heist, deel IV, in opdracht van WITAB, mei-juni 1996.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa La Rabouillère [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58429 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.