erfgoedobject

Pastorie Christus-Koningkapel

bouwkundig element
ID
58451
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58451

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie van de Christus-Koningkapel, bestaande uit twee bijeengebrachte rijhuizen, waarvan het linkse naar ontwerp van architect Jozef Viérin van 1929, het rechtse iets ouder en door weglating van een eigen voordeur bij de pastorie genomen. Maakt deel uit van het bouwblok rond Christus-Koningkapel. De eigenlijke pastorie is in één bouwaanvraag ontworpen met de uitbreiding van de kapel (bouwaanvraag dateert van 1922). Maakt structureel deel uit van de kapel: steunbeer van de kapel maakt deel uit van de gevel op gelijkvloerse verdieping, de vorm van de plint duidt op band met de kapel. De eerste pastorie van de kapel (1905) bevindt zich in de Duinbergenlaan. Eclectisch rijhuis met lichte cottage-invloed; bakstenen gevel (zelfde baksteen als kapel); eerste bouwlaag gecementeerd en voorzien van houten erker. Schrijnwerk bewaard. Indeling bewaard.

  • Sint-Lukasarchief Brussel, Inventaris van het bouwkundig erfgoed in de villawijk Duinbergen te Knokke-Heist, deel II, in opdracht van WITAB, mei-juni 1996.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Mutatieschetsen, Knokke-Heist, Heist, 1906/5, 1929/1.
  • Gemeentelijk archief Knokke-Heist, Bouwdossiers, Duinbergen, nr. K-H O.W. 27/1922.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Christus-Koningkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58451 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.