erfgoedobject

Pastorie La Cure

bouwkundig element
ID
58463
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58463

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie La Cure
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Pastorie La Cure
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis La Cure
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "La Cure", nu "Santa Margarita", rijwoning in de dorpskern en oorspronkelijk de pastorie van de Christus-Koningkapel, gebouwd in 1905 naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge). Maakt deel uit van het bouwblok rond de Christus-Koningkapel. De pastorie en de kapel zijn als ensemble ontworpen, met een laag overgangsgedeelte op de hoek dat later is aangepast. De pastorie is opgetrokken in een combinatie van neogotiek, zie tudorbogige velden boven de muuropeningen en cottagestijl, zie overkragende dakrand in de vorm van windveren. Opgetrokken in dezelfde baksteen als de kapel, door overschildering en door een nieuwe verbinding tussen de kapel en de pastorie is de eenheid minder zichtbaar. Gaaf bewaard wat betreft detaillering en schrijnwerk (enkel op gelijkvloers vervangen).

 • Sint-Lukasarchief Brussel, Inventaris van het bouwkundig erfgoed in de villawijk Duinbergen te Knokke-Heist, deel I, in opdracht van WITAB, mei-juni 1996.
 • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Mutatieschetsen, Knokke-Heist, Heist, 1906/5.
 • VAN DEN HEUVEL J., Duinbergen geschiedenis van de H.-Familieparochie, Brugge, 1987, p. 23.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie La Cure [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/58463 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.