Hoeve Vier Ambachten

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vier Ambachten

Beschrijving

Historische hoeve volgens naambord "Vier Ambachten", volgens de stafkaart echter "Leenhof van Reigaartsvliet". Oorspronkelijk foncier van de heerlijkheid Groot Reigaer(t)svliet.

Achterin gelegen hoeve ten zuiden van de straat en de Zwinnevaart. Omgevende weides met imposant groenscherm van Canadapopulieren. Losse lage bestanddelen onder pannen zadeldaken, waarvan de oudste bestanddelen witgekalkt zijn (boerenhuis en bakhuis). Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met twee gebouwen waarvan mogelijk nog het huidige boerenhuis. Aanduiding op de Vander Maelenkaart (circa 1845) ongeveer met de huidige opstelling. Ten noorden van het erf, boerenhuis mogelijk met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw. Markerende opkamer, vernieuwd houtwerk, aan de achterzijde gewijzigde muuropeningen. Midden op het erf, bakhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Tweeledig type, getoogde muuropeningen, bewaard witbeschilderd houtwerk met luiken. Stalling en schuur mogelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.

• COORNAERT M., Westkapelle en Ramskapelle: de geschiedenis, de topografie en de toponimie van Westkapelle en Ramskapelle met een studie over de Brugse Tegelrie, Tielt, 1981, p. 423-424.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda